Menu wyrobu

JAAR Poznaň

Nie zalogowany. Ilość odwiedzin: 107622. Ilość gości online: 5.

Igła - wykrawaczno. 1067

Igła - wykrawacz

8 PLN (Cena z VAT)

Igłę wbijamy wzdłuż dłuższej osi ziemniaka (może być nieobrany) i obracając ziemniakiem, wkręcamy ją do momentu, gdy poczujemy pod kciukiem przytrzymującym ziemniak obecność kółka tnącego. Kciukiem ręki, w której trzymamy igłę naciskamy miejsce wcięcia i obracając ziemniakiem w odwrotną stronę, wydobywamy jądro ziemniaka (w kształcie spirali). Tak wydrążony ziemniak faszerujemy własnej kompozycji farszem. Odrywamy kawałek spirali i zakręcamy nafaszerowany ziemniak.

Pieczemy w ognisku lub na grillu, po owinięciu w folię.

Igła służy również do wydrążania gniazd nasiennych z jabłek (vide zdjęcie).